Η ΣΕΛΙΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ. ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ

     Ο Σωτήρης Αλεβίζος γεννήθηκε και ζει στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ανώτερη θεωρητική μουσική στο Ωδείο της Βιέννης (τάξη Erwin Weiss) και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Κ. Νικήτα). Για δυο χρόνια μελέτησε διεύθυνση ορχήστρας με τον Κάρολου Τρικολίδη και διεύθυνση χορωδίας με τον Γ. Μάντακα. Με εξαμηνιαία υποτροφία του ”International Kodály Society” διδάχθηκε το Σύστημα Kodály στο ομώνυμο Ινστιτούτο της Ουγγαρίας.

     Από το 1985 διδάσκει μουσική στο Αμερικανικό Κολλέγιο «Ανατόλια» της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με την καλλιτεχνική του δραστηριότητα ως Μαέστρος της Χορωδίας του Κολλεγίου, είναι επίσης Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Παιδικής Χορωδίας Πολυγύρου. Ίδρυσε και διευθύνει χορωδίες με τις οποίες και έδωσε πλήθος συναυλιών σε Γαλλία Βέλγιο Ουγγαρία, Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Θεσσαλονίκη Στοκχόλμη Freiburg Βουλγαρία και άλλα. Έχει διδάξει σε σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σε εργαστήρια του ”Europa Cantat”.

     Έχει συνεργαστεί με μαέστρους και σημαντικές προσωπικότητες από το διεθνή χώρο (Peter Erdei, Robert Ray, Αντ. Κοντογεωργίου, Lazlo Heltay, Κοσμά Γαλιλαία, Eric Ericson, Βασ. Παπακωνσταντίνου κ.α.).

     Τιμήθηκε επανειλημμένα για το έργο του και την αφοσίωσή του στο χώρο της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της χορωδιακής μουσικής για παιδιά.

     Σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας εκ των σημαντικών μουσικοπαιδαγωγών της χώρας μας.

     Η Μαίρη Πεστεκίδου-Δημητριάδου είναι Υψίφωνος-Καθηγήτρια κλασσικού τραγουδιού. Ξεκίνησε μαθήματα μονωδίας με την αείμνηστη σοπράνο Φανή Αιδαλή. Στη συνέχεια τελείωσε τις σπουδές της στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσ/νίκης στο τμήμα της Κατερίνας Καρατζά παίρνοντας δίπλωμα μονωδίας με “ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΙ”. Έχει δουλέψει με μεγάλους σκηνοθέτες σε εργαστήρια όπερας με γνωστούς καταξιωμένους καλλιτέχνες (Cheryl Studer, Δάφνη Ευαγγελάτου, Μαρούσα Ξυνή, Pl. Kartalof, Ζάχος Τερζάκης κ.α.) Παράλληλα είναι κάτοχος πτυχίου Αρμονίας, Αντίστιξης  και διπλώματος “Μελοδραματικής” με Άριστα Παμψηφεί και τελειόφοιτος του μουσικοπαιδαγωγικού συστήματος Karl Orff και Dalcross”.

     Aπο το 1999 μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στην Ελλάδα  (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Καβάλα, Βέροια), όσο και στο εξωτερικό, (Σουηδία, Γερμανία) σε ατομικές εμφανίσεις σολιστικά όσο και σε σύμπραξη με άλλους καλλιτέχνες. Επί σειρά ετών συνεργάζεται με μεγάλους καλλιτεχνικούς θεσμούς όπως Δημήτρια, Μήνας Ελλήνων Συνθετών, Έλληνες Δημιουργοί, ως σολίστ και ως Duo με τον πιανίστα σύζυγό της Κο Πιάνο Δημητριάδη και σαν μέλος κριτικών επιτροπών φωνητικής.

     Έχει ηχογραφήσει εξήντα ρεσιτάλ για τη Σουηδική τηλεόραση TV INTER επί σειρά ετών, σε προγράμματα που μεταδόθηκαν στην Σκανδιναβία, Γερμανία και στην Ελλάδα δορυφορικά από το παγκόσμιο οργανισμό επικοινωνίας Α & Ω. Είναι καθηγήτρια ορθοφωνίας – φωνητικής διδάσκοντας κλασσικό ρεπερτόριο, και τεχνικές αναπνοής, στήριξης και τοποθέτησης.  Από το Σεπτέμβριο του 2008 είναι υπεύθυνη για  τη φωνητική διάπλαση και διαπαιδαγώγηση των μελών της παιδικής χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης & μέλος της επιτροπής ακροάσεων.

tsanakas

    Ο Άγγελος Τσανάκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Τα πρώτα μαθήματα μουσικής τα πήρε από τον πατέρα του, Ιωάννη Τσανακά, στο δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Πήρε δίπλωμα πιάνου με «Άριστα» με καθηγητή τον κ.Παύλο Δημητριάδη στο ΣΩΘ. Παρακολούθησε σεμινάρια με τους Κ.Κατσαρή, Μ Τιρίμο, B.Ringeissen,κ.α. Συμμετείχε σε συναυλίες και ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών του τμήματος μουσικών σπουδών του Α.Π.Θ. 

     Σήμερα ο Άγγελος είναι ο πιανίστας της Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης.

     Η Κέλλυ Βουρουτζή είναι η επιμελήτρια της Παιδικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης.Είναι πτυχιούχος της φυσικής, καθώς έχει φοιτήσει στο ΑΠΘ και έχει μεταπτυχιακή εργασία στη φυσική του περιβάλλοντος. Έχει προσφέρει εθελοντική Γραμματειακή υποστήριξη – Δημόσιες Σχέσεις στην Πολιτιστική – Κοινωνική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕΙΚΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ-ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΣΦΜΘ

     Στα πλαίσια των ευρύτερων εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών σχεδιασμών του, ο   Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΣΦΜΘ) ίδρυσε το 2008 στο Μέγαρο Μουσικής την Παιδική Χορωδία. Η επιλογή των μελών της Χορωδίας γίνεται ύστερα από ακροάσεις και οι χορωδοί της εκπαιδεύονται στην ανάγνωση και ερμηνεία μουσικών έργων και διαπαιδαγωγούνται φωνητικά από κορυφαίους μουσικοδιδάσκαλους.

      Στόχος της Χορωδίας του ΣΦΜΘ είναι η πραγματοποίηση συναυλιών, τόσο σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής, όσο και με άλλους πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (σε εκδηλώσεις όπως κοντσέρτα, όπερες, χορωδιακά φεστιβάλ).

     Για την επίτευξη των καλλιτεχνικών στόχων της Παιδικής Χορωδίας συνεργάζονται και διδάσκουν παιδαγωγός φωνής και πιανίστας δίδοντας στους μαθητές-χορωδούς πολύτιμες συμβουλές για την καλλιτεχνική τους πρόοδο. Έχει συμπράξει κατά διαστήματα ή επανειλημμένα με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ΜΟΥSΑ, με την Camerata junior του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Αθηνών, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς, την Ορχήστρα Παλαιάς Μουσικής και άλλες, ερμηνεύοντας με εξαιρετική επιτυχία δύσκολα συμφωνικά έργα. Πήρε μέρος, με συμπράξεις, σε μια σειρά από έκτακτες μουσικές παραγωγές, όπως την «Μελωδένια Πολιτεία» του Μεγάρου Μουσικής, αυτήν του Συνθέτη Νίκου Κυπουργού «Στον μυστικό κήπο, του Νίκου Κυπουργού» την μελοποιημένη κωμωδία, «Όρνιθες» του Αριστοφάνη και άλλες.

     Προσέφερε την χαρά της συμμετοχής σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού ή κοινωνικού χαρακτήρα, κρατώντας το μουσικό μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις.

     Πήρε μέρος – επί σειρά ετών – στον θεσμό των ετήσιων «Εβδομάδων Λατρευτικής Μουσικής» του Δήμου Θεσσαλονίκης.

     Διοργανώνει επίσης κάθε χρόνο τις καθιερωμένες Ανοιξιάτικες Συναυλίες.

     Συμπράττει σε παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής παίρνοντας μέρος και σε όπερες.

     Με διάφορες καλλιτεχνικές εξορμήσεις επισκέπτεται πόλεις της Ελλάδος και εμφανίζεται ενώπιον του κοινού τους, προσφέροντας μουσική μέθεξη.

     Και, βέβαια, την χρονιά του 2016 – καθώς γιορτάζουν τα 25χρονα από της ιδρύσεως του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης – συμμετείχε στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων με κοινή εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Ορχήστρα Camerata junior του ΣΦΜΑ στις 2 Απριλίου 2016 και κατόπιν, με ανάλογη σύμπραξη, με την Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης «ΜΟΥSA» στις 12.11.2016 ενώπιον μάλιστα του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάλιστα, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου έψαλε τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα ενώπιον Του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

     Μέσα στο 2017 πήρε μέρος στο διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών του ΜΕΓΑΡΟΥ με διπλή εμφάνιση, όπως επίσης και στο Φεστιβάλ Νέας Παραλίας, σε σύμπραξη με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων «MOYSA» του Μεγάρου. Πραγματοποίησε την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία στις 11 Δεκεμβρίου και στις 17.12.2018 επισκέφθηκε την ΦΛΩΡΙΝΑ, συμμετέχοντας στην αφιερωματική εκδήλωση για τον μαέστρο και συνθέτη, Φλωρινιώτη, Τάσο Παππά. Στις 18.3.2018 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής στην Ημερίδα «Η Μουσική στην Ιατρική», στις 27.4.2018 στο Φεστιβάλ Χορωδιών του Μεγάρου με αυτοτελή Συναυλία και στις 29.4.2018 στην πανηγυρική συναυλία του «φινάλε» του Φεστιβάλ, με τα Carmina Burana.

     Τον Μάρτιο του 2018 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής στο Συνέδριο για «τον ρόλο της Μουσικής στην Ιατρική», κατόπιν με αυτοτελή εμφάνιση στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών του Μεγάρου Μουσικής και επίσης σε σύμπραξη με τις υπόλοιπες Χορωδίες. Στις 9 Μαΐου πραγματοποίησε την καθιερωμένη Ανοιξιάτικη Συναυλία στο Μέγαρο και στις 16 Μαΐου εμφανίστηκε στο Συνέδριο για «τον ρόλο της Μουσικής στην Φιλοσοφία» και πραγματοποίησε την καθιερωμένη καλοκαιρινή Γιορτή της Χορωδίας. Στις 30 Σεπτεμβρίου, εμφανίστηκε στο Μέγαρο στον πανηγυρικό εορτασμό των 100 χρόνων του Άσυλου του Παιδιού, ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

     Στις 7 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποίησε με εξαιρετική επιτυχία και με σύμπραξη με της MOYSA τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία της,, πραγματοποίησε στις 16 Δεκεμβρίου εορταστική συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης και στις 3 Φεβρουαρίου 2019 εμφανίστηκε στην Επιστημονική Ημερίδα του ΣΦΜΘ. Στις 7 Απριλίου εμφανίσθηκε στην καθιερωμένη Ανοιξιάτικη Συναυλία, στις 6 Μαΐου στο Βασιλικό Θέατρο, στις 15 Μαΐου συναυλία στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών και στις 19 Μαΐου  πανηγυρικό κλείσιμο του Φεστιβάλ και στις 4 Ιουνίου στο μουσικό μέρος του Συνεδρίου “Μουσική και Θετικές Επιστήμες”.

X